IŠVYKA Į „MYLIU KAIMĄ“ SU UGDTINIAIS IR JŲ TĖVELIAIS

Gražią gegužės 29 d. popietę ikimokyklinės „Kiškučių“ grupės vaikai su tėveliais praleido gamtos apsuptyje. Poilsiavietėje „Myliu kaimą“  šeimos su vaikais kokybiškai leido laisvalaikį, pailsėjo nuo miesto šurmulio, sumažino stresą, pajautė ryšį su supančia gamta ir gyvūnais.

Ūkio vadovė pravedė  edukaciją vaikams apie kaimo gyvūnus. Papasakojo apie sodyboje besisukiojančius triušius,  žirgus, ponį, bet ir apie ožkas, avis bei paukščius. Vaikai kartu su tėvais galėjo  paliesti, pašerti gyvūnus, kartu pasivaikščioti po teritoriją. Tėveliai su vaikais laisvai vaikščiojo po teritoriją, gyvūnus glostė, maitino, pajodinėjo poniu. Vadovė su vaikais kalbėjosi apie gyvūnus, jų priežiūrą, elgesį su jais.

Ūkio vadovė supažindino su gyvūnais, jų vardais. Čia visi gyvūnai turi savo vardus. Pavyzdžiui, didesnė ir morkas mėgstanti ožka buvo pavadinta Morka, o štai mažesnė ir su ragais – Knopke.

Vaikai pasakojo vieni kitiems apie savo augintinius, artimoje aplinkoje sutiktus gyvūnus. Dalinosi žiniomis, patirtimi, kaip rūpinasi savo augintiniais, juos maitina, prižiūri, žaidžia. Vaikai  dalinosi mintimis, emocijomis, jausmais, kurias jiems sukelia bendravimas su gyvūnais. Džiaugsmas, ramybė, laimė, atsakomybė, meilė, draugystė, pasitikėjimas, pagarba, rūpestis – dažniausiai vaikams kylantys jausmai, būnant šalia gyvūnų. Su ūkio vadove buvo aptartos ir saugaus bendravimo su gyvūnais taisyklės.

Vaikų ir tėvų praleistas  bendras laikas gamtos apsuptyje yra svarbi  gyvenimo dalis, turinti didelę įtaką vaikų emocinei, socialinei ir kognityvinei raidai. Bendravimas, bendra veikla ir laiko praleidimas kartu sukuria stiprius emocinius ryšius, skatina vaikų savarankiškumą, savivertę bei padeda geriau suprasti savo jausmus ir poreikius.

Straipsnį parengė ikimokyklinio ugdymo mokytoja-metodininkė Jurgita Kučinskienė